Wifi

Vad är ett Wifi Hemnätverk?

Det smidigaste hemnätverket skapar du via WiFi för då slipper du en massa kablar som dras hit och dit i bostaden. För att kunna skapa ett WiFi-nätverk behöver du i stort sett bara en WiFi-router som du ansluter till ditt bredbandsmodem, sedan har hela hushållet tillgång till internet. Allt man behöver göra är att knappa in lösenordet du har valt och ansluta. Om du vill skapa ett hemnätverk där du kan dela filer mellan datorer och andra enheter är det lite mer komplicerat, så därför ska vi på bredbandslista.se visa dig hur du gör.

Så skapar du ett hemnätverk med WiFi

  1. Skaffa en router med WiFi. Se till att routern har en överföringshastighet som gör att ditt bredband inte blir långsamt på dina enheter. Du kan läsa mer om det är under vår artikel om routrar. Välj en router som passar det modem du har.
  2. Anslut ditt bredandsmodem till din router. Om du inte har ett modem utan bara ett bredbandsuttag som man kan koppla direkt till datorn ansluter du routern till detta uttag.
  3. Anslut en dator till routern, ibland måsta man göra det via en ethernetkabel (LAN) innan routern är konfigurerad.
  4. Konfigurera routern. Det följer alltid med en manual som beskriver hur du gör det här. Det är bara att följa instruktionerna till punkt och pricka. Under konfigurationen måste du välja ett lösenord för WiFi-nätverket och välja någon av följande krypteringar: WEP, WPA eller WPA2. WPA-krypteringarna är säkrast och svårast att knäcka. Det här gör man för att obehöriga personer inte ska kunna använda sig av ditt WiFi-nätverk.
  5. Anslut de enheter du vill koppla upp till ditt hemnätverk genom att välja nätverk och skriva i lösenordet.
  6. Börja dela. Skapa en hemgrupp i Windows kontrollpanel och välj om du vill dela dina bilder, filmer, dokument och din musik samt skrivare i ditt hemnätverk. Du väljer även ett lösenord som de andra användarna måste ange för att komma åt hemnätverket. Du kan även dela en specifik mapp genom att högerklicka då på mappen, välja egenskaper, välja delning och sedan klicka på dela. Där kan du också välja vilka enheter/användare du vill dela mappen med.

Observera att olika operativsystem fungerar olika när det gäller delning i hemnätverk, så om du får problem är det bara att använda operativsystemets hjälp- och supportfunktion så får du en komplett guide för just ditt operativsystem.