Extra bredband

Om du, precis som vi på bredbandslista.se, är extremt beroende av att alltid ha en internetuppkoppling bör du skaffa ett extra bredband. Om du har ett fast bredband är risken förvisso liten att du drabbas av långvariga driftstörningar (alltså en timme eller längre) men det kan trots allt hända och det är knappast bra om du jobbar över nätet. Därför kan det vara bra att ha en extra internetuppkoppling och det smidigaste och billigaste alternativet är ett mobilt bredband. Det finns emellertid några saker du bör tänka på när du ska skaffa ett reservbredband.

Innan du skaffar ett mobilt backupbredband

  • Om du redan har ett mobilt bredband bör du skaffa ditt nya bredband hos en bredbandsleverantör som använder sig av ett annat nät. Om du har ett bredband Tre kan det till exempel vara bra att vända sig till Telenor istället för Hallon eftersom Hallon använder sig av samma nät som Tre, annars kommer störningarna förmodligen drabba båda bredbanden. Det är i och för sig inte helt säkert eftersom det beror vad som orsakar störningarna, nätet eller leverantörens servrar.
  • Skulle du ha ett fast bredband är risken inte så stor att din leverantörs mobila bredband drabbas samtidigt som deras fasta, men det beror också vad störningarna orsakas av.
  • Skaffa ett mobilt bredband med kontantkort så slipper du betala för två bredband alla dagar om året. Det finns nämligen mobila bredband som du kan ladda bara för en enda dag när det skulle behövas.

Varför inte fast bredband?

Självklart kan du skaffa ett extra fast bredband istället för ett mobilt bredband. Om du har ett bredband med fiber är det busenkelt att lägga till ett ADSL-bredband från en annan bredbandsleverantör, men det blir bra mycket dyrare än att ha ett kontantkortsbredband som du bara laddar när du behöver det.