5G

5G är nästa generations mobila bredband som kommer att revolutionera det mobila nätet. Arbetet med 5G har redan kommit långt, redan 2016/2017 räknar man med att vara klara med utvecklingen av 5G men ingen tror att det nya, blixtsnabba mobila bredbandet kommer att börja rullas ut förrän 2020. Trots att det är ett tag kvar tills vi kan börja använda 5G är det många som är nyfikna på hur det nya bredbandet kommer att se ut och det är därför bredbandslista.se har valt att informera lite om 5G. Vi börjar med att titta på vilka förbättringar 5G kommer att få i jämförelse med 4G.

Så bra kommer 5G att bli

  1. Mycket snabbare. Idag kan man få en teoretisk hastighet på upp till 100 Mbit/s med 4G men den faktiska hastigheten överstiger sällan 30 – 50 Mbit/s hos de flesta användare. Det är tänkt att 5G ska vara 10 – 100 gånger snabbare än 4G och det innebär att den som surfar med 5G på vissa platser kan uppnå en hastighet på 10 Gbit/s vilket är 10 gånger snabbare än en det dagens snabbaste fiber bredband. Brittiska forskare har redan uppnått denna höga hastighet vid ett avstånd på 100 meter mellan sändare och mottagare vilket bådar gott för framtiden.
  2. Kortare fördröjning, målet är att det bara ska ta en tjugondel så lång tid för ett kommando att nå fram till nätet som det gör med 4G. Det här är något industrin kräver, till exempel biltillverkarna som har börjat tillverka självkörande bilar som måste kommunicera med nätet. Sådana bilar måste såklart ha tillgång till ett nät med en försumbar fördröjning.
  3. Eftersom man vill att fler företag ska använda sig av det mobila nätet och att allt fler elektroniska prylar ska kunna kopplas upp mot det måste 5G-nätet bli stabilare, det är i alla fall målet.
  4. Bättre mobilitet. Du har säkert upplevt att ditt 3G- eller 4G-bredband upphör att funka titt som tätt när du åker tåg eller kör på visa vägsträckor, så ska det inte vara när 5G har etablerats ordentligt på marknaden.

Vem ligger bakom 5G?

Det är inte bara ett företag som ligger bakom utvecklingen av 5G, det är snarare många företag som är inblandade. I Europa har en rad företag slagit sig ihop i ett 5G-projekt som leds av Ericsson och projektet förs under EU-flagg. I Japan, Kina och Sydkorea satsar de också hårt på 5G-utvecklingen eftersom de vill hamna i framkant när framtidens mobila bredband rullas ut. De stora utmaningarna för utvecklarna är nu att få fram en gemensam standard för 5G och att mobilnäten lever upp till de höga förväntningarna.