Vad är en VPN egentligen?

När det kommer till internet så finns det många grejer att tänka på. Som användare behöver man vara medveten om alla sorters varningssignaler och säkerhetsåtgärder. Idag är det omöjligt att hemsidor inte samlar och analyserar datan från dina besök för sina egna ändamål. Som tur är finns det tjänster som specialiserar sig i användares integritet och privatliv, och den mest populära tjänsten i dag är utan tvekan VPN.

Vad är VPN?

Om du inte har sett dem på sajter där de jämför de bästa VPN-tjänsterna så har du säkert sett tjänsternas reklamer på t ex Youtube. VPN betyder Virtuellt Privat Nätverk och är i grund och botten en teknik som används för att skapa ett säkert, privat nätverk från en offentlig internetanslutning. Det används ofta för att skydda anslutningar mellan två olika platser eller kringgå online restriktioner.

Hur VPN fungerar och vilka fördelar det erbjuder

VPN fungerar som ett säkert filter mellan din dator och webbplatsen som du besöker med hjälp av en krypterad VPN-server. När du är ansluten till VPN-servern kan all data som skickas via internet förbli konfidentiell, eftersom den vidarebefordras genom den krypterade tunneln, vilket de tredje parterna inte kan tränga sig igenom. På detta sätt skyddar VPN dig från att ens personliga information och data blir avlyssnad eller stulen.

Ovanpå dess säkerhetstjänster kan den erbjuda mer tillgång i onlinevärlden. De mesta VPN-tjänsterna har servrar i många länder runt hela världen som kan anslutas till. När du är ansluten till en VPN-server från ett annat land så kommer de mesta sidorna att tolka det som att du surfar från just det landet. Tack vare detta får du även mer tillgång till sidor och tjänster online. Ett exempel på detta är mer filmer och serier på streamingtjänster. De mesta filmerna och serierna är nämligen anknutna till en specifik tjänst på grund av en licens. Däremot så kan en film eller serie ha licens hos olika tjänster beroende på landet.

Vilken är den bästa VPN?

Vad som klassificeras som “bra” beror helt på dina behov och preferenser. Det finns ett antal olika VPN-tjänster som erbjuder olika funktioner och tjänster, så det är viktigt att du tar reda på vilken som passar bäst för dina behov. Om du till exempel vill skydda din integritet online kan du leta efter en VPN-tjänst med hög säkerhet och anonymitet. Om du vill kunna se innehåll från andra länder kan du leta efter en VPN-tjänst som har servrar i många länder. Du bör även undersöka om VPN-leverantören har en bra kundsupport och om de har någon form av garanti för att deras tjänster fungerar korrekt. En grej som kan vara värt att undersöka är prestandan för surfandet, samt hur många elektroniska enheter du kan använda tjänsten på samtidigt. Många tjänster erbjuder flera enheter, men det finns prisskillnader för dessa erbjudanden. 

Så kan du hitta den tjänst som bäst passar dig

Vissa VPN-leverantörer kan erbjuda gratisperioder, där du testar tjänsten utan kostnad under en viss tidsgräns. Andra tjänster kan till och med erbjuda en begränsad antal mängd data per månad som du får använda hur du vill helt gratis. Dessa gratisversioner har däremot några begränsningar. Några exempel på dessa begränsningar är antalet landsservrar som du får ansluta dig till och säkerhetsfunktioner som erbjuder mer säkerhet för användaren.Det bästa sättet att hitta den rätta VPN-tjänsten för dig är att läsa recensioner och jämföra specifikationerna som leverantörerna listar upp på sina hemsidor.