Snabbare surf i mobilen

Det finns inget värre än seg surf i mobilen, det är frustrerande och extremt irriterande, inte minst om man ska utföra ett viktigt ärende på nätet eller vill streama en film medan man sitter på bussen på väg till jobbet. Därför tycker brebandslista.se att det kan vara på sin plats att visa dig hur du får en snabbare surf i mobilen, vare sig du är uppkopplad mot ditt bredband hemma eller surfar över din mobiloperatörs nät.

Köp en snabb mobiltelefon

Vare sig du surfar via WiFi eller med mobiloperatörens nät har själva mobiltelefonen stor betydelse för hur snabbt du kan surfa. Det finns mobiler som är grymt sega och har du en sådan mobil spelar det ingen roll hur snabbt WiFi du kopplar upp dig emot eller hur bra din mobiloperatör är, det kommer gå långsamt i alla fall. Hur snabbt det går att surfa med en viss mobil beror på hur snabb processorn är, hur stort RAM-minne den har samt hur bra inbyggd WiFi och mottagare den har.

När du ska köpa en ny mobil bör du titta på vilka specifikationer den har och kika in på bredbandskollens hemsida där de visar hur snabb surf du kan få med några av de vanligaste mobiltelefonmodellerna. I topp hittar du Samsung Galaxy S5, Xperia Z3 och iPhone 6, men det finns betydligt billigare mobiltelefoner som du får en relativt snabb surf med.

Ha koll på dina appar

Appar som Spotify och videostreamingappar kan slöa ner ditt surfande markant om du låter dem vara igång i bakgrunden, framförallt om du surfar med mobiloperatörens nät. Det här gäller för de flesta appar som kommunicerar med nätet när de är igång så om ditt surfande blir segt bör du stänga ner dessa appar.

Se till att programvaran alltid är uppdaterad

Du bör se till att din viktigaste programvara, till exempel operativsystemet, tilläggsprogram och din webbläsare, alltid är uppdaterad. Det bästa sättet att hålla den uppdaterad är att välja alternativet automatisk uppdatering för den viktigaste programvaran, men se till att den bara uppdateras när du är uppkopplad mot ett WiFi-nätverk för annars kan det gå åt massor av surfmängd.

Snabbare surf med mobiloperatörens nät

Du kan knappast påverka hur snabbt en viss mobiltelefonoperatörs nät är, men det du faktiskt kan göra är att välja en operatör som ger dig den snabbaste surfen där just du brukar befinna dig. De snabbaste operatörerna är i fallande ordning: Tre (inklusive Hallon som också använder sig av Tres nät), Telia (inklusive Halebop), Telenor och Tele2.

Tänk bara på att denna rankning baseras på operatörernas snitthastighet i Sverige och att den kanske inte gäller för den plats där du brukar befinna dig.

Snabbare mobilsurf hemma

Om du vill få snabbare surf när du är uppkopplad mot ditt WiFi i hemmet ska du läsa bredbandslista.se:s artikel om hur du snabbar upp ditt bredband.