Snabba upp ditt bredband

Om du har testat ditt bredband och sett att det inte är så snabbt som det borde finns det flera åtgärder du kan vidta så att det blir snabbare. Vilken eller vilka åtgärder du behöver vidta beror på vilken sorts bredband du har och var felet ligger, det är bara att testa dig fram så ser du vad som gjort ditt bredband långsamt.

Åtgärder för långsamt ADSL

Om ditt ADSL är långsamt kan det bero på att den närmsta telestationen befinner sig långt ifrån din bostad, men om så är fallet borde bredbandsleverantören upplyst dig om detta. En annan vanlig anledning till att ADSL-bredbandet är långsamt är att du inte har kopplat in ditt modem eller router i det första jacket, alltså det jacket där den externa telefonledningen kommer in. Normalt finns det första jacket på nedervåningen i villor och innanför dörren i lägenheter. Du kan enkelt kolla vilket som är det första jacket på två olika sätt:

  1. Sätt i en telefon eller en så kallad brytsticka i ett av telejacken och lägg av luren. Sätt i en andra telefon i ett annat jack och lyft luren. Om du inte hör någon ton i den andra telefonen så sitter det inte i andra jacket. Om du har fler telefonjack är det bara att testa dig fram till du hittar ett jack där du får en ton oavsett i vilket annat jack en avlagd telefon sitter.
  2. Gör ett bredbandstest, till exempel på bredbandskollen, i varje jack för att se var du får snabbast bredband. Om du har andra enheter kopplade till telenätet, såsom kabel-TV, bör du stänga av det så att testen blir korrekt.

Snabbare kabelbredband

  1. Justera kabeln. Om ditt kabelbredband (bredband fiber) är långsamt kan det bero att på kabeln från väggen till routern eller kabeln från routern till din enhet (om du inte använder WIFI) är skadad, för böjd eller inklämd någonstans. Ja, det kan faktiskt påverka hastigheten. Se till att kabeln är rak och testa bredbandshastigheten så får du se om det blir någon skillnad, och om så inte är fallet kan du testa en annan kabel.
  2. Om du har flera datajack bör du testa vilket jack som ger dig snabbast internet.

Snabbare mobilt bredband

Placera routern eller modemet på olika platser i hemmet och gör ett bredbandstest. Det är mycket möjligt att visa platser i hemmet ger en bättre signal, oftast vid ett fönster som ligger åt samma väderstreck som masten.

Är det ditt WiFi som är långsamt?

Om du använder WiFi istället för kabel, som de flesta gör idag, kan det vara ditt WiFi som slöar ner ditt bredband. Det är i och för sig något du får räkna med eftersom kabelanslutning nästan alltid är lite snabbare än WiFi, men om skillnaden är stor bör du testa hastigheten både med WiFi och med kabel. Om ditt WiFi är lite väl långsamt kan det bero på WiFi:t i din dator och/eller din routers WiFi, det kan också bero på att din mobila router inte har en optimal placering eller att ditt fasta bredband inte sitter i det bästa jacket (se ovan).

Du kan läsa mer om problem med bredbandshastigheter i vår artikel om bredbandstester.