Hastighet & bandbredd

Bandbredd & bredbandshastighet

När man talar om bredband brukar bandbredd vara synonymt med bredbandshastigheten, alltså överföringskapaciteten för bredbandet. Den som är tekniskt insatt vet att bandbredd egentligen inte är samma sak som överföringskapacitet eftersom bandbredd mäts Hertz (som är ett mått på frekvens) och kapaciteten/hastigheten mäts i Mbit/s, men det här spelar ingen roll eftersom även bredbandsleverantörerna och andra i bredbandsbranschen sätter likhetstecken mellan bandbredd och hastighet.

Uppladdningshastighet och nedladdningshastighet

Oftast när bredbandsleverantörerna skyltar med sina bredbandshastigheter är det nedladdningshastigheten det handlar om. Naturligtvis får du även information om uppladdningshastigheten när du tittar närmare på abonnemanget, men det är inget som ingår i marknadsföringen av tre anledningar:

  1. Nedladdningshastigheten är oftast högre än uppladdningshastigheten.
  2. Uppladdningshastigheten är oftast inte lika viktig som nedladdningstiden eftersom det mesta man gör på nätet handlar om att ladda ner information, inte ladda upp.

När du streamar film, besöker hemsidor, laddar ner filer, lyssnar på Spotify osv laddar du ner information till datorn, det är bara när du skickar e-post, lägger upp en bild på nätet, laddar upp en fil och liknande som upphastigheten har betydelse. Och det brukar spela mindre roll eftersom de flesta av oss inte laddar upp så stora filer och vi gör det inte så ofta.

Fibernätet kan ge dig en snabbare bredbandshastighet

Nu när fibernätet börjar bre ut sig över landet får alltfler svenskar möjlighet att skaffa ett snabbare bredband. Bredbandsleverantörernas högsta hastigheter via fiber i nuläget är 100, 250, 500 och 1000 Mbit/s beroende på leverantör, men du kan välja ett långsammare och billigare bredband på 10 – 80 Mbit/s även om du har fiber. Fördelarna med att ha ett bredband via fiber är bland annat:

  • Du har möjlighet att surfa och ladda ner blixtsnabbt om du väljer ett bredband med en hög bredbandshastighet.
  • Om du har ett snabbt bredband kan hela familjen koppla upp sig och streama filmer i Full HD, streama musik, ladda ner filer och surfa utan att det påverkar hastigheten för de andra.
  • Du har möjlighet att välja ett bredbandsabonnemang som ger dig en högre uppladdningshastighet än tidigare, det finns till och med bredband som ger samma upphastighet som nedladdningshastighet, t ex 100/100 Mbit/s.