Snabbare surf i datorn

Ett långsamt bredband gör ingen glad. Seg surf och långsamma nedladdningar är oerhört irriterande och vem har lust att betala för ett bredband som inte når upp till den hastighet man förväntat sig? Om du inte är nöjd med din bredbandshastighet när du surfar ska du dels läsa bredbandslista.se:s artikel om hur du snabbar upp ditt bredband och dels läsa den här artikeln som visar hur du genom olika åtgärder kan snabba upp surfandet i själva datorn.

Åtta åtgärder för snabbare bredband i datorn

  1. Om du har ett litet RAM-minne, till exempel ett på 2GB, bör du ha så få program och fönster öppna som möjligt eftersom det kan slöa ner din dator och således även ditt surfande. Det bästa är att köpa ett större RAM-minne eftersom det enkelt kan bytas ut i både stationära och bärbara datorer, det kostar faktiskt inte så mycket.
  2. Ett långsamt nätverkskort kan också göra ditt surfande långsamt, det är inte helt ovanligt i lite äldre och riktigt billiga datorer. Om du har en stationär dator kan du köpa ett nytt, bättre nätverkskort och byta ut ditt gamla.
  3. En långsam processor gör också surfandet segt, men en sådan kan du också enkelt byta ut om du har en stationär dator om du tycker att det är värt pengarna. Ofta är det bättre att köpa en helt ny dator istället.
  4. Se till att du har de senaste drivrutinerna för ditt grafikkort installerade i datorn. Kolla vilken drivrutin du har och titta sedan på tillverkarens hemsida vilken som är den senaste drivrutinen. Vanligtvis uppdateras sådant här automatiskt.
  5. Skaffa ett program som optimerar din dators prestanda genom att rensa bort skräpfiler, gamla registernycklar och som defragmenterar din hårddisk på ett optimalt sätt. Du kan antingen köpa sådana på nätet eller ladda ner en gratisversion, till exempel CCleaner som är ett alldeles utmärkt program för bättre datorprestanda. Du kan även köpa ett kommersiellt antivirusprogram som har prestandaförbättrande funktioner.
  6. Använd en nedladdningshanterare som gör att de filer du vill ladda ner från nätet laddas ner snabbare. Två bra hanterare är Free Download manager och Speedbit som du kan hämta gratis.
  7. Om alla dina enheter (såsom datorer, surfplattor och mobiltelefoner) har riktigt bra brandväggar kan du stänga av routerns brandvägg eftersom två brandväggar kan slöa ner din bredbandshastighet något. Men tänk på att även hemmabiosystem och spelkonsoler i sådana fall måste vara skyddande med en brandvägg.
  8. Använd alltid den senaste versionen av din webbläsare och håll den uppdaterad. Se även till att ditt operativsystem uppdateras automtiskt eftersom det kan ge bättre prestanda och minskar risken för virus.