Stockholm får 5G redan 2018

Bredbanslista.se har såklart redan bloggat lite om det supersnabba och superstabila 5G-bredbandet som kommer att vara tillgängligt för kommersiellt bruk år 2020. Du kan läsa mer om 5G här och vårt förra blogginlägg om 5G här. Visst ligger det fortfarande ganska långt fram i tiden men vi vet att våra besökare är mycket intresserade av framtidens 5G-bredband, inte minst för att många funderar på om de ska skaffa fiber eller vänta tills 5G kommer, och det är därför vi vill ge dig de senaste nyheterna om 5G. Och vem vill inte veta att 5G kommer att lanseras i Stockholm, som då troligtvis blir först i Europa tillsammans med Tallinn, redan 2018?

Ericssons och Telias pilotprojekt i Stockholm

Ericsson och Telia kommer att samarbeta med 5G-lanseringen och deras strävan är som sagt att bli först i Europa med 5G. Förvisso kommer inte 5G att bli kommersiellt på allvar i Sverige förrän 2020 då 5G-nätet kommer att börja byggas upp i våra största städer, men redan 2018 kommer alltså Telia och Ericsson testa 5G i Stockholm och Tallinn. Då är det tänkt att de ska uppfylla delar av deras egna 5G-krav och ett av dessa krav ska vara helt uppfyllda år 2020. Så här ser kraven ut:

  1. Hastigheten för 5G ska vara på minst 10 Gbit/s, såldes tio gånger snabbare än det allra snabbaste fiberbredbandet idag.
  2. Svarstiden för ett kommando ska vara 20 ggr snabbare än 4G, det innebär att 5G ska svara på 1 millisekund.
  3. Kapaciteten ska vara 1000 ggr större än för 4G. Bredbandet ska alltså inte bara vara mycket snabbare än dagens bredband, det ska även göra det möjligt att ansluta massor av enheter till 5G utan att bredbandet blir långsamt.
  4. Täckning ska finnas i stort sett överallt, även på avlägsna vägar på landsbygden och i tunnelbanan.