Hemnätverk

Vad är ett hemnätverk?

Om du vill (och det är såklart du vill) ansluta alla hemmets datorer, surfplattor, spelkonsoller, Smart-TV-apparater och andra enheter som behöver tillgång till internet måste du fixa ett hemnätverk. Vi talar inte om fildelning mellan olika datorer utan helt enkelt om ett nätverk som ger alla dina enheter tillgång till nätet. Det kan du göra på fyra olika sätt: använda WIFI (vilket är vanligast), fixa ett nätverk via elnätet, nätverk via telefonledningarna eller helt enkelt dra ethernetkablar igenom hela bostaden och använda dig av LAN.

Hastigheten på olika nätverkslösningar

I just den här artikeln tänkte vi på bredbandslista.se inte gå in på hur dessa olika nätverk sätts upp och hur de fungerar utan tänkte istället visa dig vilka begränsningar de olika lösningarna har när det gäller hastighet. Sådant här är bra att veta så att du inte väljer en nätverkslösning som är långsammare än vad ditt bredband är.

Hastighet för WIFI

För att veta hur snabbt WIFI du kan få hemma bör du titta på vilken beteckning WIFI-routern eller WIFI-modemet har, men observera att den maximala hastigheten bara gäller under optimala förhållanden eftersom enhetens inbyggda WIFI, trafiken på nätverket och avståndet också påverkar hastigheten. Så här ser de vanligaste standardbeteckningarna ut:

  • 802.11b – Högst 11 Mbit/s. Funkar bara bra för riktigt långsamma bredbandshastigheter.
  • 802.11g & 802.11a – Max 54 Mbit/s. Är ett bra val för mobilt internet och ADSL. Funkar hyfsat för ett fast bredband på 100 Mbit/s.
  • 802.11n – Kan ge så höga överföringshastigheter som 150 Mbit/s, 300 Mbit/s 450 Mbit/s och 600 Mbits/s. Hur hög hastighet du kan få beror även på maskinvaran. Funkar riktigt bra för snabba fasta bredband, framförallt för bredband fiber.

Nätverk via elnätet (powerline)

Den nuvarande maximala hastigheten för nätverk via elnätet är på 200 Mbit/s, vilket kan räknas som riktigt bra och funkar bra för de flesta bredband. Men tänk på att hastigheten påverkas av både adaptern och av dina elledningar.

Nätverk via telefonledningen (HomePNA)

  • HomePNA 2.0 ger en maximal hastighet på 10 Bit/s.
  • HomePNA 3.0 är den variant du ska använda om du vill skapa ett nätverk via telefonledningen. Då får du en maximal hastighet på 128 Mbit/s.

Nätverk via LAN

Om du använder ett LAN-nätverk finns det ingen direkt begränsning när det gäller hastighet eftersom det handlar om överföring via ethernetkablar. Att få en överföringshastighet på 1000 Mbit/s är inget problem så om du vill ha ett riktigt stabilt och snabbt nätverk kan det här vara alternativet för dig.