Digital-TV

Digital-TV:n är här för att stanna. Tack vare digital-TV kan vi se filmer och TV-program med riktigt hög upplösning i såväl HD som Full HD och den gryniga bilden som den analoga TV:n gav är numera ett minne blott. Bortsett från det här har vi fått tillgång till ett betydligt större utbud av TV-kanaler och vi behöver inte länge titta på TV-programmen vid utsatt tid utan kan se dem från början vid ett senare tillfälle. Digital-TV ger oss alltså en flexibilitet vi inte hade under den analoga TV:ns era.

Digital-TV via marknätet

Digitala sändningar via marknätet är mycket vanligt i länder som Sverige, Finland, Danmark, Tyskland och England. Tidigare skedde naturligtvis bara analoga sändningar i vårt marknät men mellan 2005 och 2007 började man stegvis släcka ner det analoga nätet till fördel för det digitala. Om du vill få HDTV via marknätet måste du emellertid ha en TV-mottagare som klarar av det eller skaffa en separat mottagarbox, men då måste din TV också ha stöd för det. Idag klarar emellertid alla nya TV-apparater att ta emot HDTV.

Via bredband

Det blir allt vanligare att man får sina TV-sändningar via bredband. Du kan skaffa Digital-TV via bredband hos många bredbandsleverantörer samtidigt som du tecknar ditt bredbandsavtal eftersom sändningarna sker över samma nät. En del ger dig en bredbandsuppkoppling och digital-TV via fiber medan leverantörer som Telia ger dig bredband via ADSL (telejacket).

Kabel-TV

Kabel-TV är en klassisk lösning för dig som vill få tillgång till många TV-kanaler. Majoriteten av kabel-TV:s utbud är fortfarande analogt men det digitala utbudet växer ständigt och med tiden lär all analog sändning försvinna.

Via Parabol (satellit)

Om du har en parabol kan du få dina HD-sändningar via den. Dagens satellitdistributörer har nästan helt gått över till digital-TV och skippat de gamla analoga sändningarna. Dessvärre finns det inte alls lika många satellitdistributörer som bredbandsleverantörer att välja på.

Så skaffar du digital-TV via bredband

Om du redan har ett fast bredband hos en bredbandsleverantör som erbjuder digital-TV och är nöjd med ditt bredband behöver du bara kontakta dem via deras hemsida eller per telefon så kan de leverera digital-TV åt dig eftersom du redan är ansluten till dem. Du behöver emellertid teckna ett nytt avtal innan det gäller.

Om din bredbandsleverantör inte erbjuder digital-TV eller om du inte har ett fast bredband och vill få dina TV-sändningar via bredband besöker du bara leverantörernas hemsidor och knappar in din adress så ser du vilka leverantörer som kan ge dig ett fast bredband och digital-TV i ditt hem. Normalt får man ett bra paketpris om man skaffar digital-TV och bredbandsuppkoppling samtidigt.