Bredbandstest

Mät din hastighet på bredbandet

Om du vill ta reda på hur snabbt ditt bredband verkligen är kan du alltid göra ett bredbandstest. Vi på bredbandslista.se ska nu visa dig var och hur du testar din bredbandandshastighet samt visa dig vad som kan påverka din hastighet.

Här kan du testa din bredbandshastighet

I Sverige är Bredbandskollen det mest använda och tillförlitliga bredbandstestet. Bredbandskollen drivs av Stiftelsen för Internetinfrastruktur som är en oberoende organisation vars syfte är att bidra till en positiv utveckling av internetstrukturen i Sverige och är alltså ett bredbandstest att lita på. Med hjälp av bredbandskollen kan du även testa hastigheten på din mobiltelefon och surfplatta om du vill.

Speedtest.net är även en bra tjänst som mäter din bredbandshastighet.

Tips när du gör ett bredbandstest

 1. Ladda inte ner stora filer, till exempel via ett fildelningsprogram, eller streama film medan du gör ditt bredbandstest eftersom det tar upp bandbredd. Det är inte säkert att det påverkar mätresultatet, men för att vara på den säkra sidan bör du inte göra det.
 2. Om ditt bredband har en hastighet som ska överstiga 150 Mbit/s bör du för säkerhetsskull göra testet i en annan webbläsare än Chrome för annars riskerar resultatet blir missvisande. Det är nämligen så att Chromes inbyggda Flashspelare brukar ställa till det lite för de flesta bredbandbandstester.
 3. När bredbandstestet är klart se du hur snabb du kan ladda ner och ladda upp filer via ditt bredband. Observera att det alltid går mycket snabbare att ladda ner filer än att ladda upp dem.
 4. Du får förslag på hur du kan förbättra din bredbandshastighet.

Det här påverkar din hastighet

Man når nästan aldrig den teoretiska hastigheten för ett mobilt bredband eftersom denna hastighet bara kan uppnås under optimala förhållanden, något som de flesta av oss inte har. Därför brukar bredbandsleverantörerna numera ange vilka hastigheter man kan förvänta sig, men ibland uppnår man inte ens dessa hastigheter. Det kan bero på någon eller några av följande faktorer.

 • Avstånd till masten. Om du befinner dig långt ifrån når du sällan några riktigt bra hastigheter.
 • Byggnader och skog som befinner sig mellan dig och masten.
 • Tjocka sten- eller betongväggar försämrar signalen.
 • Källarvåningar ger ofta en sämre mottagning och en lägre hastighet.

ADSL

Även om du använder dig av ADSL kan du ibland få en långsammare hastighet än utlovat och det kan bero på följande:

 • Dålig telefonledning.
 • Att din bostad befinner sig långt ifrån en telestation, men sådant brukar bredbandsleverantören informera sina kunder om.
 • Om du använder dig av ett långsamt WIFI, det påverkar även bredband via fiber.