Installera fiber

Tänk på det här när du installerar fiber

Om du bor i villa är det flera saker du bör tänka på när det är dags att dra bredband fiber till din bostad. Ofta får du flera valmöjligheter och kan till viss mån påverka kostnaden för installationen, det är därför har vi gjort denna lilla guide.

  1. Priset för installationen beror på flera faktorer, till exempel på hur långt det är till ditt hus från huvudkabeln. Om du bor på landet långt ifrån andra hus kan det bli en dyr affär men om du bor på en gata med många andra hus som ska ha fiber blir det billigare. Ibland kan det bli billigare om ni är många som vill ha fiber bredband och då kan det löna sig att övertyga grannarna hur viktigt det kommer att vara i framtiden. Priset för att få fiber till villan brukar normalt ligga på 15 000 – 30 000 kr.
  2. Du kan dra av för installationen i deklarationen eftersom det räknas som en förbättringsåtgärd, så i slutänden betalar du mindre än vad prislappen är på.
  3. Om du får erbjudanden från mer än en bredbandsinstallatör bör du inte bara jämföra priset för fibern till din villa, du bör även ta reda på om de drar ledningen ända in i din villa eller om du måste gräva ner den sista biten själv (det händer faktiskt) och om fiberbredbandet är bundet eller inte. Skulle bredbandet vara bundet innebär det att du måste teckna ett bredbandsabonnemang hos en viss leverantör eller att du bara har några få bredbandsleverantörer att välja på, medan obundet fiber gör att du kan välja nästan vilken leverantör som helst. Däremot brukar bindningstiden för bundet fiber upphöra efter två eller tre år.
  4. När du ska skriva ett avtal för ditt fiberbredband kan du få flera alternativ. En av oss på bredbandslista.se fick tre alternativ: a) välja någon av de leverantörer kommunens öppna stadsnät samarbetar med. Bindningstid 24 mån. Pris: 15 170 kr. b) Välja leverantören Bredband2 med samma bindningstid och pris som alternativ a. c) Bara fiberanslutning utan tjänst. Pris: 21 350 kr. Det sista alternativet öppnade för valfri bredbandsleverantör men det kostade mycket mer. Vilket du bör välja beror såklart på dina önskemål och hur mycket du vill betala. Se nästa punkt.
  5. När du ska bestämma dig för vilken leverantör du ska ha för ditt bredband fiber bör du inte bara titta på bredbandshastigheten och priset utan även på vilka andra tjänster du kan få, till exempel utbud av TV-kanaler. Bredband2, till exempel, erbjuder ingen digital-TV utan rekommenderar enbart streamingtjänster. Du bör alltså väga in alla faktorer innan du bestämmer dig.