IP-telefoni

Idag finns det egentligen ingen anledning ha använda sig av en vanlig fast analog telefon (du vet den man sätter i telejacket) när det finns IP-telefoni, även kallad bredbandstelefoni. Faktum är att till och med jätten Telia har börjat avveckla sitt analoga nät för att med tiden helt ersätta den med IP-telefoni och mobiltelefoni. De har såklart insett att den gamla analoga telefonin hör till historien, dels för att den är omodern och dels för att allt fler svenskar har gått över till den billigare IP-telefonin.

Vad är IP-telefoni?

All telefoni via bredbredbandet räknas som IP-telefoni eftersom samtalen då överförs via IP (internetprotokollet) istället för över det analoga nätet. Du kan antingen ringa med en vanlig telefon som kan anslutas till ditt bredband eller ringa via datorn, surfplattan eller mobiltelefonen.

IP-telefon

Det finns både IP-telefoner som kan anslutas direkt till din router via kabel och telefoner som kan anslutas till bredbandet via WiFi. Det här är det enda alternativet för dig som vill ersätta din gamla analoga telefoni med IP-telefoni, då kan du ringa och ta emot samtal precis som vanligt. Tänk bara på att du aldrig får slå av din router för då funkar det såklart inte, men vem gör det idag?

Ringa via datorn

Naturligtvis kan du även ringa via ett program som Skype på din dator och via en App som Viber på surfplattan eller mobilen. Då ringer du gratis till andra som har samma program eller App och billigt till vanliga telefoner och mobiler som saknar Appen. Det här är ett bra alternativ för dig som vill ringa gratis till dina vänner som använder samma program och som ofta har datorn på, men det kan inte riktigt ersätta en IP-telefon.

Om du också vill skaffa IP-telefoni hittar du det hos de flesta bredbandsleverantörer som listas här på bredbandslista.se.