Det börjar hända grejer på 5G-fronten

5G är på G

Som du kunde läsa om i bredbandslista.se:s artikel om 5G kommer det nya mobila nätverket 5G förmodligen inte börja nå oss vanliga användare förrän om fem år och det är ju lång tid kan man tycka. Att 5G kommer att introduceras även i Sverige är trots allt säkert, för vilka operatörer skulle inte vilja erbjuda sina kunder ett mobilt bredband och som kommer att bli 10 -100 gånger snabbare än 4G, alltså erbjuda en mobil hastighet som är klart högre dagens snabbaste fiberbredband? Med ett så snabbt bredband kommer man att kunna ladda ner en hel 3D-film på 6 sekunder och det kommer få en massa andra användningsområden som du också kan läsa om i vår 5G-artikel. Och det är högst troligt att hastigheten verkligen blir som utlovad till skillnad från 4G då man sällan eller aldrig når den högsta teoretiska hastigheten. 5G kommer att vara mycket mer pålitligt.

Kommersiellt 5G i USA redan 2017

Nu i september meddelade den amerikanska teleoperatören Verizon att de redan nästa år kommer att börja testa 5G ute på fältet och året efter (2017) kommer de att göra tekniken kommersiellt tillgänglig, om än i begränsad omfattning. Deras mål är att ge sina kunder en hastighet som är 30 – 50 gånger snabbare än dagens 4G, alltså en hastighet på hela 3 – 5 Gbit/s.

Nokia kombinerar 5G med fiberbredband

Nokia har hittat ytterligare ett användningsområde för det kommande 5G-nätet. Istället för att dra in fiber till vartenda hus på en gata räcker det med att dra en enda fiberkabel fram till gatan som kopplas till en 5G-klar utrustning som placeras i en lyktstolpe. Sedan kan alla på gatan koppla upp sig mot 5G-utrustningen och få en hastighet på 1 Gbit/s om fiberbredbandet tillåter det. Mycket smart!

Det börjar alltså hända grejer på 5G-fronten och det är bara att hoppas att de svenska operatörerna också hänger med vilket är troligt eftersom Sverige ofta ligger i framkant när det gäller sådant här.