Går din datamängd åt för snabbt?

Vi på bredbandslista.se har mött folk som är bedrövade över att datamängden hos deras mobila bredband har tagit slut på tok för fort och de är ofta konfunderade över varför det har tagit slut så snabbt. Därför tycker vi att det kan vara på sin plats att visa våra besökare varför datamängden ibland går åt så fort och vad du bör göra åt det.

Varför tar min datamängd slut så snabbt?

Ja, det kan bero på flera saker, men oftast beror det på att:

  • Du streamar högupplöst film. Om du streamar i HD går det åt ca 3 GB per timme och i Full HD ca 7 GB i timmen, så om du då har en datamängd på 20 GB kanske du förstår varför den tar slut så snabbt. Om du streamer med mediumkvalitet går det ”bara” åt ca 700 MB per timme. Läs gärna mer om det här i vår artikel om datatrafik.
  • Du streamar musik flera timmar om dagen på Spotify. En enda timmes streaming tar 100 MB av din datamängd.
  • Du laddar ner stora filer. Ja, för varje GB du laddar ner går det såklart åt en GB.

Så vad ska jag göra?

  • Du kan alltid försöka streama film med lägre upplösning, ladda ner din Spotify-musik till datorn (off-line mode) och strunta i att ladda ner stora filer, då räcker såklart din datamängd längre.
  • Du bör välja ett mobilt bredband som ger dig en ovanligt stor datamängd, exempelvis TRE som ger dig 60 GB/mån.
  • Om du vill fortsätta streama högupplöst video och ladda ner stora filer bör du bara använda ditt mobila bredband som ett komplement till ett fast bredband. De flesta kan faktiskt få ett fast bredband till sitt hem, om inte annat så via ADSL.