Bredband fiber till villan?

De flesta som bor i flerbostadshus kan idag få tillgång till ett snabbt fiberbredband men bara drygt 20 % av de som bor i en privat villa har än så länge tillgång till det. Det här är emellertid på väg att förändas eftersom stadsnäten hela tiden växer och nu har nått många villaområden som tidigare inte haft bredband fiber.

Nu är det inte så att stadsnätet dras gratis till ditt hus utan det är du som villaägare som får betala för de extrameter kabel som måste grävas ner för att nätet ska nå din villa. De extrameter du får betala för kostar 1000 kr per meter och det kan bli en rätt så dyr historia om du bor långt ifrån huvudkabeln. Priset för att få bredband fiber kan kosta alltifrån 7000 kr upp 70000 kr, i vissa undantagsfall kan det kosta mer eller mindre än så. Snittpriset ligger på 17 000 kr.

Är det verkligen värt sitt pris?

Vi på bredbandslista.se tycker att bredband fiber är värt sitt pris såvida det inte handlar om astronomiska summor pengar. Vi läste om en familj som skulle få betala 371 000 kr för sitt bredband eftersom man skulle vara tvungen att dra 400 meter kabel för att fiberbredbandet skulle nå familjens bostad och det kanske är lite väl extremt. Men om du ”bara” behöver slänga upp 10 000 – 30 000 kr tycker vi att det är värt sitt pris eftersom de långsammare bredbanden (till exempel ADSL med 60 Mbit/s) om några år kommer att kännas alldeles för långsamma, webben kräver som bekant allt snabbare bredband för varje år som går.

Om du skaffar bredband fiber till villan framtidssäkrar du din bredbandsuppkoppling och om du vill sälja din villa om kanske fem, tio år kommer det garanterat att vara negativt för dig om villan inte har tillgång till ett fiberbredband. Det är därför vi på bredbandslista.se rekommenderar att du skaffar ett fiberbredband även om det kostar en hacka, det kommer du garanterat tjäna på i längden.